Chleb czeski

Jacek
Śniadania
09.08.2016 12:35
Chleb czeski

Składniki na ciasto: 165 g aktywnego zakwasu żytniego 330 ml letniej wody 440 g mąki pszennej chlebowej 110 g mąki żytniej jasnej 1,5 łyżeczki soli 9 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych W dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki ciasta. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Ponownie wyrobić przez ok. 5 minut, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/08/chleb-czeski.html

Przepisy na domowy ser i chleb

Jacek