Botwinka

Jacek
Zupy
29.05.2016 13:37
Botwinka

Składniki na 2 porcje botwinki: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa warzywna 1/2 małej cebuli 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 7-10 ziarenek czarnego pieprzu pęczek botwinki ząbek czosnku (posiekany) masło 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 3 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku natka kopereku Przygotować bulion: Do garnka włożyć kostkę rosołową warzywną, pół małej cebuli, przyprawy: ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty. Gotować na małym ogniu kilkanaście minut, aż buraczki będą prawie miękkie. W drugim garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i buraczki, poddusić kilka minut. Liście z łodyżkami pokroić na kawałki. Dodać przecedzony bulion, cukier i sok z cytryny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2016/05/botwinka.html