Ze względu na to, że do każdego słoika trzeba włożyć sporo dodatków, które nadają smak radzę ogórki wkładać do większych słoików o pojemności 650-1000 ml. składniki: ok 2 kg ogórków dodatki do każdego słoika: 1 mała gałązka kopru z nasionami, 1 mały liść pora, 1 mała gałązka natki selera korzeniowego, 1 mała gałązka natki pietruszki, 3 plastry marchewki, 1 plaster cebuli, mały ząbek czosnku zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10 % 1 łyżka soli kamiennej Słoiki i zakrętki umyć i osuszyć. Na dno każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek czosnku, 3 plastry marchewki, 1 liść pora, 1 gałązkę selera, 1 gałązkę natki pietruszki oraz 1 gałązkę kopru. Jedna pani drugiej pani, każdy coś dołoży od siebie lub zmieni pod swój smak i już mamy nowy przepisy. Pokrojone ogórki układać luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiki o pojemności 720 ml. Polecam też: Ogórki w plasterkach Ogórki z czosnkiem Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Obrać marchewkę oraz cebulę i pokroić na plastry.