składniki: 1 szklanka białek 1 szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka maku, dałam mak mielony Back Mit 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok 200 g mieszanki keksowej (kandyzowane skórki, rodzynki) 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić i wystudzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35 minut , do suchego patyczka, funkcja góra-dół. Bardzo lubię keksy więc do pieguska dodałam bakalie i wyszedł mi taki całkiem fajny ala keksik. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone roztopione masło. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się rozpuści.