Sernik z orzechami

Krzysztof
Przepisy
20.02.2014 7:33
Sernik z orzechami

Przepis

Składniki:

Ciasto kruche:

70g cukru

100g margaryny

200g mąki pszennej

1 jajko

szczypta soli

Masa serowa:

750g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka

150g cukru

4 jajka

120ml soku jabłkowego

1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na ½ litra mleka)

Dodatkowo:

ok. 300g jabłek (1,5- 2 sztuki)

400- 500g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)

garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.

2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.

3. W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.

4. Na podpieczonym spodzie rozsmarować pół puszki masy krówkowej (Rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.

5. Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń i sok jabłkowy.

6. Masę serową wyłożyć na jabłka.

7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

8. Na górze sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.

9. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną