Przepis
Składniki:
Ciasto kruche:
70g cukru
100g margaryny
200g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
750g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
150g cukru
4 jajka
120ml soku jabłkowego
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na ½ litra mleka)
Dodatkowo:
ok. 300g jabłek (1,5- 2 sztuki)
400- 500g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
3. W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
4. Na podpieczonym spodzie rozsmarować pół puszki masy krówkowej (Rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.
5. Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń i sok jabłkowy.
6. Masę serową wyłożyć na jabłka.
7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
8. Na górze sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.
9. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.