Ciasto orzechowe

Elżbieta
Ciasta
05.06.2016 16:50
Ciasto orzechowe
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Ciasto:

25 dag zmielonych orzechów

4 jajka

4 białka

2 łyżki cukru

Polewa czekoladowa:

40-50 g gorzkiej czekolady

cukier do smaku

odrobina mleka lub wody

Przepis

Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły)

lub w specjalnej maszynce do bakalii.

Cztery żółtka i jedno białko ubijamy mikserem, dodając cukier.

Dodajemy orzechy mieszając drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę

i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę

lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

do temperatury 160-180 stopni

i pieczemy na złoty kolor około 60 minut.

Do rondelka wrzucamy czekoladę

i podgrzewamy by się roztopiła

dodając odrobinę wody lub mleka oraz cukier.

Gotową polewą polewamy ciasto.

Smacznego!