- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Ciasto:
25 dag zmielonych orzechów
4 jajka
4 białka
2 łyżki cukru
Polewa czekoladowa:
40-50 g gorzkiej czekolady
cukier do smaku
odrobina mleka lub wody
Przepis
Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły)
lub w specjalnej maszynce do bakalii.
Cztery żółtka i jedno białko ubijamy mikserem, dodając cukier.
Dodajemy orzechy mieszając drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę
i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę
lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 160-180 stopni
i pieczemy na złoty kolor około 60 minut.
Do rondelka wrzucamy czekoladę
i podgrzewamy by się roztopiła
dodając odrobinę wody lub mleka oraz cukier.
Gotową polewą polewamy ciasto.
Smacznego!