Konfitura z wiśni, porto i rozmarynu

kardamonovy

Przetwory

29.07.2016 11:09

Konfitura z wiśni, porto i rozmarynu

Dzięki! Składniki: 2 kg wiśni 700-750 ml porto 1,5 szklanki cukru (lub wg uznania) 4 łyżeczki świeżego rozmarynu (lub więcej) (przepis na 6 małych słoików) Wiśnie myjemy i drylujemy. Dosłownie przed chwilą skończyłam smażyć drugą partię i nie gwarantuję, że na niej się skończy. Przypominam, że po przelaniu do słoików i ostygnięciu, konfitura zgęstnieje, nie odparowujcie płynu na maksa. To był jeden z większych strzałów w dziesiątkę, jeżeli chodzi o domowe przetwory. Największe podziękowania dla dobrej duszy z bloga Food With Passion, która podzieliła się ze mną tym cudem. Gotujemy na wolnym ogniu około 2-3 godzin, często mieszamy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/konfitura-z-wisni-porto-i-rozmarynu/