Przetestujcie sami 🙂 ZAPIEKANKA SHEPHERD’S PIE Składniki: ok. 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 500 g mięsa mielonego indyczego 2 marchewki 2 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 5-6 brukselek 1 kartonik krojonych pomidorów ½ łyżeczki musztardy ½ łyżeczki ziół prowansalskich 1-2 łyżki masła oliwa do smażenia sól i pieprz opcjonalnie: garść tartego parmezanu Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ubijamy na puree z dodatkiem łyżki masła. Do mięsa dodałam warzywa, które w smaku nie są dominujące, można więc takim daniem smiało poczęstować osobę, która warzyw nie lubi. Jednak okazuje się, że jest wielu dorosłych, którzy warzyw nie lubią i jedzą je dość rzadko.. Mielone mięso i puree ziemniaczane to smaki lubiane przez większość mężczyzn, zatem sukces przy stole jest niemal gwarantowany 🙂 Warto jednak pamiętać o tym, że w życiu jak i przy stole przykład idzie z góry. Zapiekamy w temp. 190 C stopni przez 20-30 minut, do momentu aż ziemniaki lekko się zrumienią. Warto podjąć próby wprowadzenia warzyw do menu całej rodziny, inaczej nasze wysiłki uczenia dzieci zdrowych zasad odżywiania mogą okazać się daremne.. Jeśli tatuś nie je warzyw, to syn również niechętnie będzie po nie sięgał. Zapiekanka, którą chcę dzisiaj zaproponować, to moja wersja klasycznego angielskiego przepisu na mięso zapiekane z ziemniakami.