Składniki: 250 g mąki 5 g świeżych drożdży ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ½ szklanki ciepłej wody 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 jajko (do posmarowania) opcjonalnie – do posypania: kminek, rozmaryn, sezam, sól gruboziarnista Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na dość cienki placek i przy użyciu nożyka do pizzy kroimy ciasto na wąskie plasterki, czyli na długie paluszki. Paluszki te mają nieograniczone możliwości: można upiec je za każdym razem z innym dodatkiem lub bez przypraw, ale za to w towarzystwie różnorakich dipów. Grissini to włoskie paluszki, które dzięki swej prostocie wykonania i wspaniałemu smakowi biją na głowę każdą przekąskę ze sklepowej półki. Można przygotować dipy na słodko lub na słono. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tak przygotowane grissini wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor (około 10 minut). Paluszki na blasze smarujemy rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie posypujemy przyprawami, wedle uznania. Ja bardzo lubię dip curry z czerwonej soczewicy i marchewki, według przepisu z Bloga “Lawendowy Dom.