Przepis
70-80 dkg przesianej maki,
1szkl. cukru,
4jajka (3całe,1żóltko),
1kost. margaryny (3/4rozpuścić i ostudzić),
8dkg drożdży (temp. pokojowa),
1/2szkl ciepłego mleka,
szczypta soli,cukier waniliowy, zapach arakowy.
Na wierzch ciasta mogą być owoce i obowiązkowo kruszonka.
Drożdże, po łyżce mąki i cukru rozprowadzić mleku (konsystencja gęstej śmietany), odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, jak bardzo gęste dodać trochę mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte jeszcze raz zagnieść i odstawić. Wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. No i owoce i kruszonka. Wstawić do ciepłego piekarnika i piec w temp. 170-180st, ok 40 min.
Kruszonka: pozostała margaryna, ok.1łyzka cukru i 2 łyżki mąki, zagnieść. Po upieczeniu polukrować.
0