Chleb na zakwasie

Śniadania
17.07.2016 0:02
Chleb na zakwasie

Robię zakwas na bieżąco według takiego schematu: do czystego słoika wsypuję taką samą ilość mąki żytniej razowej oraz wody przegotowanej, np. 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody. Składniki: 3 szklanki mąki żytniej razowej 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka nasion słonecznika lub dowolnych, ulubionych + garść do posypania 700 ml przegotowanej,letniej wody 5-6 łyżek zakwasu żytniego 2 płaskie łyżeczki soli garść otrąb żytnich łyżka oleju Wykonanie: Odkładamy na kuchenny blat na minimum 5 godzin, by ciasto wyrosło (ja najczęściej zarabiam ciasto wieczorem i zostawiam na noc, a piekę z samego rana). Na początku miałam również porażki i zakalce, ale metodą prób i błędów dopracowałam swój proces wypieku chleba i teraz robię go niemal z zamkniętymi oczami, w przerwie między przygotowywaniem kolacji a zmywaniem naczyń. Tymczasem, jak trafnie wskazuje Agnieszka Piskała na swoim blogu, kamień węgielny to nie to samo, co węgiel kamienny i chleb pełnoziarnisty różni się zasadniczo od chleba wieloziarnistego. To są sprytne pułapki na nieświadomego klienta, który w pośpiechu robiąc zakupy próbuje dokonać zdrowych wyborów, sugerując się nazwą a nie etykietą produktu. Jest to oczywiście zakwas żytni, a piekę na nim zwykle chleb pszenno-żytni, tak zwany zawszesięudający. Nie używam żadnych specjalistycznych sprzętów, koszyków do wyrastania etc. – piekę mój chleb w..zwykłej tortownicy. Każdy chyba już wie, że pieczywo dostępne w sklepach w dużej mierze nie jest wysokiej jakości. Będzie równie pyszny 🙂 Praktyczny gadżet: Można też upiec chleb bez użycia jakiejkolwiek formy, pozwalając mu wyrosnąć w specjalnym koszyku. Jeśli chcemy zrobić sobie przerwę w pieczeniu, możemy słoik włożyć do lodówki na kilka dni, bez dokarmiania. Ten chleb jest ze słonecznikiem, ale można użyć do wypieku dowolnych ziaren albo np. płatków owsianych. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy olejem i posypujemy otrębami żytnimi, by chleb nie przywarł do formy. Następnego dnia o tej samej porze znowu wsypuję tę samą ilość mąki, co wody. Mieszam i zostawiam słoik na kuchennym blacie, przykryty pokrywką (ale nie zakręcony). Na tak przygotowaną tortownicę przekładamy ciasto, wierzch posypujemy resztą ziaren i całość zakrywamy folią spożywczą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/przepis-na-chleb/