Ja bardzo lubię wpatrywać się w intensywny kolor papryki, a w szczególności w mix wszystkich kolorów papryk – toż to eksplozja soczystego koloru! Jest to już ostatni przepis, którym chciałam się z Wami podzielić w ramach wspomnień z kursu “Cooking Classes in Rome (szczegóły tutaj). Składniki: 1 kg. elementów kurczaka (np. podudzi) 2 ząbki czosnku 3-4 kolorowe papryki kilka liści laurowych oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy bod zimną, bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ząbki czosnku (nie obrane) Zapraszam zatem na pysznego i niezwykle łatwego w przygotowaniu kurczaka: KURCZAK Z PAPRYKĄ W STYLU ROMAŃSKIM (przepis dla 4 osób) Praktyczny gadżet: Jeśli chcecie szybko usunąć gniazda nasienne z papryki, jednocześnie nie uszkadzając jej w całości, możecie użyć takiego sprytnego wycinaka. rozgniatamy nadgarstkiem, dociskając do blatu (nie zdejmujemy skórki, gdyż ma ona właściwości odżywcze i antyoksydacyjne) i podsmażamy je na rozgrzanej patelni z porcją oliwy. Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na oliwie przez około 5 minut.