- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
4 arkusze ciasta filo
4 jabłka
2 gruszki
6 łyżek masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0.5 łyżeczki cynamonu
Przepis
Jak przygotować?
1. Owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
2. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i dodaj dwie łyżki masła. Po chwili dodaj owoce, cynamon i cukier waniliowy. Duś około 20 minut, aby owoce zmiękły.
3. Pozostałe cztery łyżki masła rozpuść w rondelku. W maśle maczaj pędzel i smaruj płaty ciasta, przyklejając jeden do drugiego (masło pełni tu rolę kleju).
4. Sklejone arkusze ciasta przełóż do ceramicznej formy o wymiarach 24 cm, na wierzchu ułóż podsmażone owoce.
Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni!