Prosta szarlotka i szybka!

Gosia
Ciasta
12.07.2016 9:24
Prosta szarlotka i szybka!
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

4 arkusze ciasta filo

4 jabłka

2 gruszki

6 łyżek masła

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

0.5 łyżeczki cynamonu

Przepis

Jak przygotować?

1. Owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.

2. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i dodaj dwie łyżki masła. Po chwili dodaj owoce, cynamon i cukier waniliowy. Duś około 20 minut, aby owoce zmiękły.

3. Pozostałe cztery łyżki masła rozpuść w rondelku. W maśle maczaj pędzel i smaruj płaty ciasta, przyklejając jeden do drugiego (masło pełni tu rolę kleju).

4. Sklejone arkusze ciasta przełóż do ceramicznej formy o wymiarach 24 cm, na wierzchu ułóż podsmażone owoce.

Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni!