Szarlotka z budyniową pianką

Ewa
Ciasta
03.10.2020 8:23
Szarlotka z budyniową pianką

drobnego cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 op. budyniu waniliowego bez cukru około 90-100 ml oleju Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka cynamonu opcjonalnie – cukier Przekładamy je na dużą patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy przez kilka/kilkanaście minut na średnim ogniu (aż do całkowitego odparowania soków). Zobaczcie też przepis na Szarlotkę z kisielową pianką), teraz przyszedł czas na szarlotkę. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka Budyniowa pianka: 4 białka 2/3 szkl. W końcu pora roku zobowiązuje;) Ciasto najbardziej smakowało mi na 2 dzień po upieczeniu. Kiedyś piekłam to ciasto w wersji malinowej (zainteresowanych odsyłam do przepisu: Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką. Udostępnij Zapisz Kruche ciasto, warstwa prażonych jabłek i pianka z białek z dodatkiem proszku budyniowego i oleju. Dodatkowo: bułka tarta Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dzielimy je na 2 części w proporcjach: 1/3 i 2/3. Ciasto w formie lekko oprószamy bułką tartą lub kaszą manną. Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto kruche.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/10/03/szarlotka-z-budyniowa-pianka/