- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
400 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
3,5 szklani Nestle Kangus (płatki z prażonej pszenicy)
4 paczki herbatników
3 łyżki roztopionego masła
Przepis
Dwie paczki herbatników kruszymy
i rozdrabniamy blenderem.
Dodajemy roztopione masło.
Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
i studzimy.
250 ml śmietany ubijamy
i dodajemy do niej serek mascarpone.
Wlewamy rozpuszczona czekoladę
i wsypujemy płatki z prażonej kukurydzy.
To wszystko wykładamy na masę z herbatników.
Pozostałe herbatniki drobno kruszymy
i posypujemy białą masę.
Mleczną czekoladę również roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do ubitej śmietany (150 ml).
Masą czekoladową polewamy wierzch ciasta
i posypujemy pozostałymi płatkami z prażonej kukurydzy.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Rada:
Najlepiej użyć czekolady wedlowskiej.