Składniki
2 białe czekolady
250 g serka mascarpone
330 ml kremówki 30 %
4 szklanki Nestle Kangus albo pszenicy ekspandowanej w miodzie
2 mleczne czekolady
1 gorzka czekolada
150 ml kremówki 30 %
garść Nestle Kangus albo pszenicy ekspandowanej w miodzie na wierzch
150 g herbatników maślanych
Przepis
Wykonanie: W misie miksera umieścić serek mascarpone z 330 ml kremówki i ubić na gładką, jednolitą masę. W kąpieli wodnej rozpuścić 2 białe czekolady, delikatnie je przestudzić i dodać do mascarpone i kremówki, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Na sam koniec do masy dodać pszenicę i wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę prostokątną bądź tortownicę wyłożyć herbatnikami (jeden obok drugiego) a na to przygotowaną wcześniej masę, na nią wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady mleczne i gorzką, przestudzić. W misie miksera umieścić kremówkę i ubić na sztywno, do niej dodać przestudzone czekolady i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Wierzch posypać ziarnami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do zastygnięcia.