Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 30 g drożdży 70 g miękkiego masła szczypta soli 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka masa serowa 250 g miękkiego twarogu (użyłam półtłustego) 1 serek waniliowy homogenizowany ( 150 g ) 1 żółtko ( białko pozostawić do posmarowania drożdżówek ) 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka budyniu waniliowego ( proszku ) 2 łyżki cukru pudru ponadto: 1 szklanka jagód Samo ciasto niezbyt słodkie, za to nadzienie, wyraziste w smaku, świetnie komponujące się z lekko cierpkimi jagodami. Z ciasta wycinać krążki o średnicy nieco większej niż szklanka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować ( na grubość ok. 1 cm ). W wyrośniętych krążkach zrobić duże wgłębienie (użyłam do tego dna szklanki ) i napełnić je masą serową i posypać jagodami. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Sposób wykonania: Drożdże ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka. Puszyste, drożdżowe ciasto z pysznym, waniliowym farszem i jagodami. Dodać rozpuszczone drożdże, mieszankę mleka z jajkami, sól i miękkie masło. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20-30 minut. Pozostałe mleko wymieszać z resztą cukru i jajkami.