Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ok. 300 ml gorącego mleka farsz: torebka kaszy gryczanej (100 g) 200 g sera białego 200 g ugotowanych ziemniaków (to dodatek mojej babci, można pominąć, ale ja polecam) niewielka cebula masło do smażenia sól, pieprz Jednym z dań wywodzących się z kuchni kresowej są wareniki, czyli lwowskie pierogi z kaszą i twarogiem. Zamiast wody używa się w niej gorącego mleka i odrobiny masła, dzięki czemu ciasto nabiera niezwykłej delikatności. Kuchnia kresowa jest bardzo bliska mojemu sercu, można powiedzieć, że się na niej wychowałam. Taką potrawę przyrządzaną przez moją babcię pamiętam z dzieciństwa, a dziś sama staram się odtworzyć te smaki. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Do przygotowania ciasta na pierogi wykorzystałam tradycyjną lwowską recepturę. Swojska, obfita, bardzo smaczna i tania, oparta na ziemniakach, kaszach i twarogu. Ziemniaki ugotować, a najlepiej wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.