Składniki: Ciasto orzechowe: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g wafelków orzechowych (mogą być w czekoladzie) Krem kawowy: 500 g serka mascarpone 350 ml śmietanki 30 % lub 36% 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lub kawowego ponadto: ok. 20 sztuk herbatników kakaowych orzechy włoskie do dekoracji Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki masła Ciasto jest dość sycące, ale nie nazbyt słodkie, a mnie utrzymuje w przekonaniu, że kawa, orzechy i czekolada to połączenie idealne… Krem – w wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę i cukier puder. Warstwy ciasta to orzechowa beza, którą możecie znać z ciasta Prince Polo delikatny, wyraźnie kawowy krem i herbatniki pod aksamitną polewą czekoladową. Dziś propozycja, która mam nadzieję także przypadnie Wam do gustu – Michałek w kawowej odsłonie. Na kremie ściśle ułożyć herbatniki, Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić ok. 3 godziny. Wystudzone ciasto odwrócić do góry dnem i ponownie umieścić w formie. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodać orzechy, wiórki i posiekane wafelki. Piec w temp. 170 C. ok 30 minut. Ciasto orzechowe – białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W rondelku umieścić masło i śmietankę.