Ciasto czekoladowe z białek

Ewelina
Ciasta
16.12.2013 9:55
Ciasto czekoladowe z białek

Przepis

Jeżeli macie mniej białek np. cztery , to trzeba o połowę zmniejszyć składniki .

8 białek

25 dkg cukru brązowego drobnego

30 dkg mąki tortowej

1 szklanka oleju tłoczonego na zimno

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki ciemnego kakao

garść orzechów lub rodzynek

Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Wlewać powolutku olej ubijając nadal.W osobnej misce wszystkie składniki suche dokładnie wymieszać i łyżką delikatnie połączyć z masą białkową.

Dużą keksówkę posmarować dokładnie masłem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do foremki i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minu