Sernik czarno-biały

Ewelina
Ciasta
09.02.2014 18:10
Sernik czarno-biały

Przepis

Sernik czarno-biały

Składniki na blaszkę 25x35cm:

Na ciasto:

40 dkg mąki pszennej

6 łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200g masła lub margaryny

opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki kakao

3 łyżki śmietany

Na masę serową:

1 kg zmielonego sera białego

5 jajek

1,5 szklanki cukru

4 łyżki masła roztopionego

1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

skórka otarta z 1 pomarańczy

szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto: mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy masło i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Masa serowa: żółtka oddzielamy od białek. Ser miksujemy z cukrem, żółtkami, ekstraktem z wanilii, roztopionym i przestudzanym masłem oraz budyniem i skórką z omarańczy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, lekko mieszamy z masą serową.

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem obsypujemy bułką tartą. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód blaszki. Wylewamy masę serową i na wierzch masy ścieramy drugą połowę ciasta. Sernik pieczemy w 180 stopniach około godziny.