Składniki Ilość: 1 - 2 porcje 1 bakłażan średniej wielkości 50 g kaszy jaglanej 1 duży pomidor 125 g serka koziego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki oregano duża szczypta imbiru 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Można zjeść zarówno na ciepło jak i zimno, na kolacją lub na obiad. U mnie dzisiaj prosto i wegetariańsko - bakłażan nadziany jedynie pożywną kaszą jaglaną, pomidorem oraz serkiem kozim, który nadał całości idealnego smaku. Można sprawdzić czy bakłażan jest już miękki poprzez wbicie w niego patyczka do szaszłyków. Przygotowanym farszem nadziać połówki bakłażana i piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 20 - 25 minut. Według mnie dania, gdzie nadziewamy warzywa, są jednymi z prostszych, a bardzo efektownych.