MROŻONA HERBATA BRZOSKWINIOWA (przepis na 1 litr) Składniki: 2 łyżeczki czarnej herbaty (ew. 2-3 torebki) 7 brzoskwiń 5 łyżeczek ksylitolu lub brązowego cukru kostki lodu (dowolna ilość) 1 litr wrzątku 1 szklanka zimnej wody Wykonanie: Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około 3-4 minuty. Kolejny przysmak mojej córki, który wzięłam “na warsztat: brzoskwiniowa ice tea od dziś pojawia się w naszym domu nie ze sklepowej półki, ale wprost z kuchni. W przypadku dzieci jednak nadmiar teiny nie jest wskazany, dlatego przygotowując im taki orzeźwiający napój zaparzmy dużo słabszy wywar, a dodajmy więcej owoców. Dokładnie mieszamy (najlepiej jest wstrząsnąć jak w shakerze, ja używam do tego zakręconej butelki – jak na zdjęciach). Część z nich wrzucamy do naczynia z herbatą, a pozostałe rozdzielamy do szklaneczek, w których będziemy podawać napój. Nie najlepszym pomysłem jest przetrzymywanie jej w papierowej torebce czy pudełku, bo straci swoje właściwości smakowe. Czy wiecie o tym, że przez dużą zawartość teiny herbata jest jeszcze bardziej pobudzająca niż kawa? Dlatego ja w sezonie letnim chętniej od kawy piję właśnie mrożoną herbatę. Osobiście polecam przechowywanie herbat w takich uroczych, szklanych buteleczkach z korkiem. Przeźroczyste pojemniczki wypełnione herbatą, kawą czy przyprawami mogą dodatkowo spełniać funkcję dekoracyjną w kuchni.