Składniki Ilość: forma o średnicy 28 cm Kruche ciasto 280 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Nadzienie 300 g śmietany kremówki 36 % 400 g sera mascarpone 40 g cukru pudru ok. 500 g truskawek 2 łyżki płatków kokosowych Póki mamy jeszcze sezon na truskawki, tej tarty nie może zabraknąć na waszych stołach! Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie zdjąć obciążenie oraz papier i piec kruchy spód jeszcze około 8 - 10 minut, tak aby się lekko zrumienił. Dodać mascarpone i delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką lub na małych obrotach miksera, ale miksując całość jedynie kilka sekund. Przykryć je papierem do pieczenia, na który należy wyłożyć kulki ceramiczne lub groch, tak aby obciążyć tartę. W misce umieścić śmietanę kremówkę oraz cukier i ubić ją na sztywno mikserem. Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut. Truskawki poprzekrawać w ćwiartki i wykładać je na krem. Przełożyć krem na wystudzony kruchy spód.