Zupa czosnkowa

Dominika
Zupy
05.03.2017 18:55
Zupa czosnkowa

Składniki 1,5 główki czosnku 1 cebula 800 g ziemniaków 1300 ml bulionu 200 ml mleka 1 łyżeczka tymianku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypiorek sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła lub oleju Zdarza się też często, że jeszcze po zmiksowaniu zupy dodaję ze dwa ząbki czosnku, uzyskując wtedy ostrzejszy smak. Wprawdzie chłodniejsze dni już raczej za nami, ale wieczory jeszcze bywają dość zimne i wtedy fajnie sięgnąć po miseczkę rozgrzewającej zupy. Ziemniaki pokroić w małą kostkę, cebulę w krążki, a czosnek na mniejsze dowolne kawałki. Jako że ją zmiksowałam przy użyciu blendera, jest ona kremowa, a za sprawą czosnku ma cudowny aromatyczny smak. Składniki z patelni przełożyć do bulionu i gotować około 15 minut lub do miękkości ziemniaków. Ja zwykle dodaję jeszcze 2 ząbki przeciśnięte przez praskę, dzięki czemu zupa jest bardziej ostra. Jak wiemy czosnek może być różnej odmiany, toteż może różnić się intensywnością smaku. Przesmażyć je z każdej strony w sumie przez około 7 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/zupa-czosnkowa/