Składniki na ciasto (8 sztuk): 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Składniki na nadzienie: 400 ml mleka 2 łyżki cukru 1 op. budyniu waniliowego 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż 200 ml gorącej wody ulubione owoce (u mnie jeżyny i truskawki) 1/2 op. galaretki (u mnie owoce lasu) CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. 4. Tężejącą galaretką przy pomocy pędzelka smarujemy nasze tartelki (jeżeli galaretka nie zaczęła tężeć, należy ją schować na ok. 15-20 minut do lodówki uważając, aby całkowicie nam nie stężała) i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka z laski wanilii i laskę wanilii oraz cukier. Ciasto dzielimy na 8 części i wylepiamy nim foremki. Zagotowujemy i cały czas mieszając dodajemy mleko z proszkiem budyniowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż się zarumienią. Gotujemy cały czas mieszając aż budyń będzie gęsty i bez grudek.