Indyjski zapiekany kalafior wg Jamiego Olivera

Dagmara
Obiad
12.01.2016 0:11
Indyjski zapiekany kalafior wg Jamiego Olivera

Składniki na dressing: 1 płaska łyżeczka pikantnej przyprawy curry 1 płaska łyżeczka kurkumy 200 g jogurtu naturalnego sok z 1 cytryny kawałek imbiru (3 cm) pół pęczka świeżej kolendry 2 łyżeczki chutney mangowego (zastąpiłam kawałkiem mango z puszki) sól, świeżo mielony pieprz Składniki na 4 pokaźne porcje: 2 duże kalafiory (2x 1,2 kg) 600 g średniego ananasa (zastąpiłam ananasem z puszki) oliwa z oliwek 1 Przesypujemy do blendera, dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny, imbir, świeżą kolendrę i chutney z mango (lub mango z puszki). Pyszne i niecodzienne danie, czyli kalafior zapiekany z ananasem i cieciorką, podany z dressingiem z mango, jogurtu i świeżej kolendry. czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 czubata łyżeczka czarnej gorczycy (zastąpiłam złotą) 30 g płatków migdałów 1 puszka (400 g) ciecierzycy sól, świeżo mielony pieprz Ja uwielbiam takie smaki, jednak nie każdemu może ono zasmakować - sam w sobie kalafior jest dość mdły, główne skrzypce gra tu mocno kwaskowaty dressing, a także pokaźna ilość papryczki chilli. Dodatkowo: 1 świeża papryczka chilli, posiekana listki kolendry do przybrania pieczywo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. ananasa kroimy na kawałki, ciecierzycę odcedzamy z zalewy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i obgotowujemy kalafiora przez 6 minut. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2016/01/indyjski-zapiekany-kalafior-wg-jamiego.html