Przepis
kładniki:
8o dag cukinii,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 średnie marchewki,
5 łyżek kaszy manny lub bułki tartej,
5 łyżek otrębów owsianych,
3 jajka,
1, 5 łyżeczki soli,
1 łyżka majeranku,
pieprz,
olej do przesmażenia cebuli.
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na około 20 minut, aby cukinia puściła wodę. W międzyczasie marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie odcisnąć cukinię. Dodać cebulę, kaszę mannę, otręby i marchewkę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 175°C przez 1 godzinę.