Pasztet z cukinii

Krzysztof
03.09.2014 7:06
Pasztet z cukinii

Przepis

kładniki:

8o dag cukinii,

2 duże cebule,

2 ząbki czosnku,

2 średnie marchewki,

5 łyżek kaszy manny lub bułki tartej,

5 łyżek otrębów owsianych,

3 jajka,

1, 5 łyżeczki soli,

1 łyżka majeranku,

pieprz,

olej do przesmażenia cebuli.

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na około 20 minut, aby cukinia puściła wodę. W międzyczasie marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie odcisnąć cukinię. Dodać cebulę, kaszę mannę, otręby i marchewkę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 175°C przez 1 godzinę.