Pasztet z cukinii

Ewelina
14.08.2014 10:51
Pasztet z cukinii

Przepis

Przepis na owy pasztet dostałam od znajomej jakieś 5 lat temu. Wszystkim bardzo smakował. Ja go sobie troszkę zmodyfikowałam i dodałam paprykę i ser biały. Wyszedł smaczny i o dziwo mi nie siadł, ale to chyba tylko dlatego, że zmniejszyłam ilość oleju. Smakowało nawet mojemu synkowi, który czasem do jedzenia to podchodzi z dystansem :)) ale dziś tylko mlaskał i mówił " pyszne to mama wiesz" :))))))))))))))))))))

Składniki:

1 duża cukinia

2 marchewki

4 jajka

1 cebula

20 dkg sera zółtego

10-15 dkg sera białego

1/2 papryki

1 szklanka bułki tartej

1/2 szklanki mąki pszennej

pęczek natki pietruszki

1/2 szklanki oleju

przyprawy

Cukinię obrać, wydrążyć nasiona. Następnie zetrzeć na grubej tarce, zasypać solą i pozostawić na chwilę, żeby puściła sok. Ja do startej cukinii od razu ścieram marchewkę i kroje na drobno paprykę i tak wszystko na chwile zostawiam, później odciskam nadmiar wody. Do tego dodaję bułkę tartą, mąkę, olej, starty ser zółty, pokruszony ser biały, posiekaną natkę pietruszki,cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, roztrzepane jajka, przyprawy i wszystko mieszam. Formę keksówkę natłuściłam małą ilością oleju i posypałam bułką tartą. Przygotowaną masę włożyć do formy, piec w temperaturze 200 stopni około 1 godziny. Pyszności :))