Czekoladowe puszyste mleczko

Desery
29.06.2016 15:36
Czekoladowe puszyste mleczko

CZEKOLADOWE PUSZYSTE MLECZKO Składniki: 3 białka 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) 200 ml śmietany kremówki 30% ganache: 50 g gorzkiej czekolady 50 g śmietany kremówki Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. Kiedy puszyste mleczko jest już gotowe, przygotowujemy czekoladową polewę, czyli ganache: podgrzewamy kremówkę z czekoladą, a następnie energicznie mieszamy, by obie substancje się połączyły w kremową masę czekoladową. Kiedy jest już zimna, delikatnie mieszamy ją z kremówką, a następnie łączymy obie masy (można to zrobić krótko mikserem, na jak najniższych obrotach ). Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania: smakuje podobnie, tylko.. według mnie dużo lepiej 🙂 Gorzka czekolada według mnie świetnie komponuje się z delikatną pianką. Puszyste mleczko kroimy na mniejsze kawałki przy pomocy foremek lub po prostu nożem, na kwadraciki. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier a na końcu, cały czas ubijając, wlewamy cienką strużką wodę z żelatyną. Jak kto woli 🙂 Praktyczny gadżet: Lubię delektować się małymi, słodkimi “radościami w towarzystwie pięknych drobiazgów. Odstawiamy na parę godzin do stężenia (najlepiej na całą noc). Czy Wy też? 🙂 Filiżanka “Jumbo ze spodkiem z kolekcji porcelany Altom Marine jest do kupienia TUTAJ:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/czekoladowe-ptasie-mleczko/