wody mus śliwkowy: 600 gr wypestkowanych śliwek 4 łyżeczki żelatyny 220 gr cukru 1 łyżka spirytusu sok z 1 cytryny stracciatella: 400 ml śmietanki kremówki 50 gr czekolady gorzkiej 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy lub inne usztywniacze do śmietany czekolada na wierzch: 50 ml śmietany kremówki 50 gr czekolady gorzkiej Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Mieszamy razem składniki suche: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Ponieważ ciasto nieznacznie się kurczy w trakcie pieczenia, dla idealnego efektu polecam upiec w ciut większej tortownicy (23 cm), a następnie do upieczonego placka przyłożyć dno tortownicy 21 cm, obkroić wokół i tak wycięte ciasto włożyć do tortownicy 21 cm, a następnie zapiąć obręcz. Jest dość prosty w przygotowaniu, bardzo śliwkowy i zarazem czekoladowy – to jeden z moich ulubionych smakowych mixów 🙂 TORCIK “ŚLIWKI W CZEKOLADZIE (przepis na tortownicę o średnicy 23 cm) Składniki: Czekoladowy spód: 1 i ½ szkl. Po tym czasie przekładamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając raz po raz do momentu, kiedy owoce się rozpadną w trakcie gotowania (około 20-30 minut). Praktyczny gadżet: Taki tort będzie wspaniale się komponował z oryginalną łyżeczką w skandynawskim stylu retro, z wygrawerowanym napisem love, peace, chocolate lub “handle with love- są zachwycające, uwielbiam takie dodatki! Na końcu ubijania dodajemy zimną czekoladę i krótko mieszamy, aby czekolada nie rozpuściła się w śmietance. Już podczas jedzenia pierwszej sztuki wpadłam na pomysł takiego torcika, którym od razu się z Wami dzielę. Kremówkę wyjmujemy z lodówki i taką bardzo zimną ubijamy z dodatkiem cukru i usztywniacza do śmietany. Rondelek zdejmujemy z palnika, wlewamy do musu żelatynę i mieszamy dotąd, aż żelatyna się nie rozpuści. kakao (gorzkiego, do wypieków) 1/3 szkl. oleju rzepakowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu winnego ½ szkl. Nie mogąc doczekać się naszych węgierek, wczoraj zakupiłam pierwszy w tym roku kilogram okrągłych śliwek czerwonych. Najlepiej jest robić torcik dzień przed podaniem, aby mógł chłodzić się całą noc w lodówce. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby mus zastygł. Wodę mieszamy z octem, dodajemy do składników suchych, mieszamy.