Składniki: Jasny biszkopt (na dwa blaty): 6 jajek, osobno białka i żółtka 150 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej Ciemny biszkopt (jeden blat): 2 jajka, osobno żółtka i białka 100 g cukru pudru 30 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Nadzienie: 2 puszki brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 1 słoiczek (200 g) niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki 2-3 czubate łyżki cukru pudru 2 opakowania usztywniacza do śmietany Ubijamy śmietanę kremówkę razem z serkiem mascarpone, dodając 2 łyżki cukru pudru (po dodaniu cukru najlepiej spróbować masę i ewentualnie dosłodzić do smaku. Do powstałej masy dodawać powoli na przemian obie mąki, cały czas delikatnie mieszając, tak by nie uszkodzić piany (można mieszać mikserem na małych obotach). Wykonanie: Biszkopt jasny: Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę (ubijać co najmniej 10 minut). Do nasączenia blatów: 1 szklanka herbaty brzoskwiniowej (ew. zwykłej, czarnej) syrop brzoskwiniowy (ten z puszki z brzoskwiniami) Powstałą masę wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę i piec w temperaturze 180 C przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Nakładamy na biszkopt cienką warstwę kremu, układamy brzoskwinie i ozdabiamy cały tort resztą kremu śmietankowego. Na tym biszkopcie rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki (cały słoiczek). Moje inspiracje: Przepisy na biszkopty (z moimi drobnymi modyfikacjami) pochodzą ze strony Układanie tortu: Kładziemy na paterze pierwszy jasny biszkopt, nasączamy przygotowaną wcześniej mieszanką. Rozpuszczamy galaretki brzoskwiniowe w ½ szklanki wrzątku, a następnie łączymy z musem brzoskwiniowym i odstawiamy do lekkiego stężenia. Będzie się godnie prezentował zarówno w roli tortu ślubnego, jak i tortu urodzinowego dla dziecka. Na gotowy mus kładziemy biszkopt ciemny, który również nasączamy. Następnie nakładamy warstwę śmietankowego kremu, na wierzchu układamy kawałeczki brzoskwiń. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. TORT BRZOSKWINIOWY: Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm: Delikatnie wymieszać białka z masą żółtkową za pomocą łyżki. Praktyczny gadżet: Oto bezpieczny i prosty w obsłudze otwieracz, dzięki któremu otworzysz puszkę brzoskwiń bez pozostawiania ostrych krawędzi.