Pieczone ziemniaczki z sosem Tzatziki

Przekąski
29.06.2016 15:39
Pieczone ziemniaczki z sosem Tzatziki

Efekt końcowy wart jest Waszego zachodu 🙂 PIECZONE ZIEMNIACZKI Z SOSEM TZATZIKI Składniki: 1 kg ziemniaków (odmiana odpowiednia do pieczenia, np. Russet) 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 3 łyżeczki sezamu na sos tzatziki: 1 długi ogórek 1/2 kubka jogurtu greckiego (200 ml) 1 ząbek czosnku 1 mały pęczek koperku kilka liści świeżej mięty sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą. W czasie, kiedy ziemniaczki się pieką, przygotowujemy sos: ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nawet jeśli co dzień kompletnie Cię nie interesuje kto z kim wygrał i ile goli strzelił, to założę się, że dziś zasiądziesz przed telewizorem, żeby kibicować naszym! Kroimy na pół, następnie połówki na ćwiartki, a ćwiartki na ósemki. Na końcu polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy, by przyprawy oraz oliwa pokryły każdy kawałek ziemniaka. Gdy ziemniaczki się już upieką, podajemy je na stół wraz z dipem. Moim zdaniem nie lepszej przekąski dla kibiców, jak pieczone ziemniaczki z sosem Tzatziki 🙂 Wystarczy tylko 20-25 minut, by mogły pojawić się na stole. To ważne żeby nie przetrzymać ich zbyt długo w piekarniku, bo się przypalą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/przekaska-mecz-pieczone-ziemniaczki-sos-tzatziki/