Napoleonka

Ewelina
Ciasta
23.06.2016 16:56
Napoleonka

Składniki: (na formę o wym. 22×32 cm) ciasto: 350 g mąki pszennej 200 g masła 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru budyń: 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 litr mleka 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe (po 8 g) 2 łyżki masła Napoleonka, którą Wam proponuję przygotowana jest na cieście półfrancuskim, ale możecie również skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, albo jeszcze prościej – zrobić ja na krakersach. Na papierze do pieczenia umieścić połowę ciasta i cieniutko rozwałkować je na wielkość formy do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i umieścić na 2 godziny w lodówce. Przed położeniem drugiego blatu na wierzch ciasta najlepiej pokroić go na mniejsze kawałki. Uwielbiam budyń, a w połączeniu z chrupiącym ciastem tworzy niezwykły, pyszny duet, do którego wracam zawsze z ogromną przyjemnością. Może też pozostać tam dłużej (ja często przygotowuję ciasto wieczorem i zostawiam w lodówce na noc). Jeden blat ciasta umieścić na dnie formy. Masło pokroić w kostkę i razem z cukrem, śmietaną i żółtkiem dodać do mąki. Dokładnie w ten sam sposób postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Tak powstały budyń gotować na małym ogniu około 1 minuty. Piec w temp 180 C przez 20-30 minut do ładnego zezłocenia ciasta. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2016/06/Napoleonka.html