Składniki: 500 g makaronu 1/2 słoiczka (ok. 100 g) pesto, lub podwójna porcja z TEGO przepisu słoiczek suszonych pomidorów (200 g) 300 g filetu z łososia sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 120 g żółtego sera sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa Makaron z pesto, suszone pomidory i łosoś pod kremowym beszamelem i żółtym serem. Pyszne, proste danie, które dodatkowo może okazać się też bardzo szybkim, jeśli skorzystacie z gotowego pesto (choć zdecydowanie polecam domowe). Garnek zdjąć z palnika, wlać połowę mleka, zamieszać i ponownie postawić na ogniu. Sposób przygotowania: Z łososia zdjąć skórę i w razie potrzeby, za pomocą pęsety wyjąć ości. Dodać pesto i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Znów postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, rozcierając ewentualne grudki. Garnek ponownie zdjąć z palnika, wlać pozostałe mleko i zamieszać. Na nim ułożyć kawałki łososia, a następnie resztę makaronu. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 1 minutę.