Sernik kiwi

Krzysztof
Ciasta
08.01.2014 8:05
Sernik kiwi

Przepis

Składniki:

Ciasto:

12 dkg pokruszonych ciastek pełnoziarnistych

8 dkg masła

1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Masa serowa:

1 kg gotowego zmielonego sera sernikowego

1/2 l mleka

1/2 szklanki oleju

3 jajka

1 szklanka cukru

sok z całej cytryny

1 cukier waniliowy

1 budyń waniliowy

Wierzch:

2 świeże owoce kiwi

Wykonanie:

Mieszamy pokruszone ciastka z orzechami i roztopionym masłem. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy dokładnie tortownicę o średnicy 24 cm (ja robiłam sernik z połowy porcji masy serowej, ale z całości ciasta). Ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy budyń i powoli wlewamy mleko, na koniec wlewamy rozbełtane jajka (wcześniej należy je rozbełtać w kubku) i miksujemy jeszcze tylko chwilę do połączenia składników. Masę serową wylewamy na spód i pieczemy w 150C z termoobiegiem około 60 minut. Sernik musi się tylko lekko przyrumienić brzegami, a środek powinien pozostać jasny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Zimny wkładamy na całą noc do lodówki. Dopiero po całej nocy w chłodzie dekorujemy pokrojonym w plasterki kiwi.

Jak już wspomniałam ja piekłam sernik z połowy porcji masy serowej, dlatego użyłam tortownicy. Cała porcja jest przewidziana na blaszkę.

Prezentowany sernik to efekt połączenia własnego pomysłu dwóch różnych przepisów. Wierzch i spód podpatrzony w listopadowym Poradniku Domowym, a przepis na środek - kremową masę sernikową - dostałam od znajomej.

Smacznego!