Przepis
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
140 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
Krem:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
2-3 łyżki masła
3-4 kiwi
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier dodać pokrojone na kawałki zimne masło i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Ciastem wylepić spód i brzegi formy do tarty (średnica ok. 20 cm). Ponakłuwać gęsto widelcem i odstawić do lodówki na około 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180C. Na spód tarty położyć papier do pieczenia i obciążyć go suchą fasolą. Piec 15 minut po czym zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze kolejne 20 minut. Wystudzić.
Budyń ugotować na mleku. Do gorącego budyniu włożyć masło i dokładnie wymieszać. Gotowy krem waniliowy nałożyć do środka tarty. Na wierzchu ułożyć plasterki kiwi.
Smacznego!