Sernik z owocami leśnymi

Karolina
Ciasta
15.04.2015 14:42
Sernik z owocami leśnymi

Składniki

Spód:

150 g herbatników petit beurre

1 łyżeczka kakao

80 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie mielonego

200 g cukru

1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

1 opak. Sernix Dr. Oetkera

½ łyżeczki Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera

4 szt. jajek

Na wierzch:

125 g borówek amerykańskich

250 g malin

2 łyżki płatków migdałowych

Przepis

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia.

Herbatniki pokrusz na piasek, dodaj kakao i wymieszaj z roztopionym masłem. Ciasteczkową masą wyłóż dno przygotowanej wcześniej tortownicy, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa serowa:

Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy i utrzyj do połączenia składników. Dodaj Sernix i aromat. Miksuj na wolnych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie wbijaj po jednym jajku, dodając następne jak tylko poprzednie połączy się dokładnie z masą. Całość miksuj tylko do momentu, aż masa będzie jednolita.

3

Pieczenie:

Masę wylej na schłodzony spód, na wierzch wyłóż owoce i wysyp migdały.

Piekarnik gazowy: 170°C

Piekarnik elektryczny: 170°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być podgrzany. Piekarnik elektryczny powinien być podgrzany.

Czas pieczenia: 85 - 90 min.

Po upieczeniu sernik zostaw jeszcze na 15 minut w piekarniku, a nastepnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, aż ostygnie. Ostudzony sernik należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce.