Składniki
Spód:
150 g herbatników petit beurre
1 łyżeczka kakao
80 g masła (rozpuszczonego)
Masa serowa:
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
200 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 opak. Sernix Dr. Oetkera
½ łyżeczki Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
4 szt. jajek
Na wierzch:
125 g borówek amerykańskich
250 g malin
2 łyżki płatków migdałowych
Przepis
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki pokrusz na piasek, dodaj kakao i wymieszaj z roztopionym masłem. Ciasteczkową masą wyłóż dno przygotowanej wcześniej tortownicy, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
2
Masa serowa:
Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy i utrzyj do połączenia składników. Dodaj Sernix i aromat. Miksuj na wolnych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie wbijaj po jednym jajku, dodając następne jak tylko poprzednie połączy się dokładnie z masą. Całość miksuj tylko do momentu, aż masa będzie jednolita.
3
Pieczenie:
Masę wylej na schłodzony spód, na wierzch wyłóż owoce i wysyp migdały.
Piekarnik gazowy: 170°C
Piekarnik elektryczny: 170°C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być podgrzany. Piekarnik elektryczny powinien być podgrzany.
Czas pieczenia: 85 - 90 min.
Po upieczeniu sernik zostaw jeszcze na 15 minut w piekarniku, a nastepnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, aż ostygnie. Ostudzony sernik należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce.