Przepis
BABKA LIMONKOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150g białej czekolady
250g masła (stopionego)
100g cukru
skórka starta z 2 limonek
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
60ml mleka
cukier puder
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć cukier ze skórką z limonek i stopionym masłem. Dodawać żółtka po jednym, miksować aż się dobrze rozprowadzą. Dodać czekoladę i ponownie zmiksować. Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko, cały czas miksując.
Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją w ciasto. Natłuścić formę i wlać ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.