Przepis
Składniki:
200 g pełnoziarnistych ciasteczek
100 g masła
300 g mrożonych borówek
2,5 łyżki żelatyny
3 łyżki soku z cytryny
250 ml śmietany kremówki
400 g kremowego serka (soft cheese np. Philadelphia)
150 ml jogurtu naturalnego
150 g + 2 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
Borówkowy Sernik na Zimno 3
Ciastka kruszymy w blenderze ale nie na drobny pył, gdzieniegdzie mogą być grubsze kawałki.
Masło rozpuszczamy, wlewamy do ciasteczek i mieszamy.
Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy i napełniamy ją masą ciasteczkową, dno i i troszkę boki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Ser, jogurt, 150 g cukru, cukier waniliowy i sok z cytryny ucieramy
do otrzymania puszystego kremu.
1,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1-2 łyżkach gorącej wody
(mieszamy energicznie do rozpuszczenia się grudek żelatyny, jeśli macie
z tym problem polecam delikatnie podgrzać żelatynę lub wstawić
na chwileczkę do mikrofali i pomieszać do rozpuszczenia się).
Do przestudzonej dodajemy łyżkę masy kremowej, mieszamy i wlewamy do reszty masy. Mieszamy. Dodajemy ubitą śmietanę i ponownie delikatnie mieszany.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na około 2h do lodówki.
Po tym czasie miksujemy rozmrożone borówki z 2 łyżkami cukru.
1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1 łyżce wody.
Do przestudzonej dodajemy łyżkę musu borówkowego, mieszamy i wlewamy do reszty.
Całość mieszamy i równomiernie rozprowadzamy po schłodzonej masie serowej.
Wkładamy na około 4h do lodówki.
Przechowujemy w lodowce.