Borówkowy sernik na zimno

Krzysztof
Przepisy
18.10.2014 13:29
Borówkowy sernik na zimno

Przepis

Składniki:

200 g pełnoziarnistych ciasteczek

100 g masła

300 g mrożonych borówek

2,5 łyżki żelatyny

3 łyżki soku z cytryny

250 ml śmietany kremówki

400 g kremowego serka (soft cheese np. Philadelphia)

150 ml jogurtu naturalnego

150 g + 2 łyżki cukru

opakowanie cukru waniliowego

Borówkowy Sernik na Zimno 3

Ciastka kruszymy w blenderze ale nie na drobny pył, gdzieniegdzie mogą być grubsze kawałki.

Masło rozpuszczamy, wlewamy do ciasteczek i mieszamy.

Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy i napełniamy ją masą ciasteczkową, dno i i troszkę boki.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.

Ser, jogurt, 150 g cukru, cukier waniliowy i sok z cytryny ucieramy

do otrzymania puszystego kremu.

1,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1-2 łyżkach gorącej wody

(mieszamy energicznie do rozpuszczenia się grudek żelatyny, jeśli macie

z tym problem polecam delikatnie podgrzać żelatynę lub wstawić

na chwileczkę do mikrofali i pomieszać do rozpuszczenia się).

Do przestudzonej dodajemy łyżkę masy kremowej, mieszamy i wlewamy do reszty masy. Mieszamy. Dodajemy ubitą śmietanę i ponownie delikatnie mieszany.

Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na około 2h do lodówki.

Po tym czasie miksujemy rozmrożone borówki z 2 łyżkami cukru.

1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1 łyżce wody.

Do przestudzonej dodajemy łyżkę musu borówkowego, mieszamy i wlewamy do reszty.

Całość mieszamy i równomiernie rozprowadzamy po schłodzonej masie serowej.

Wkładamy na około 4h do lodówki.

Przechowujemy w lodowce.