Sernik truskawkowy z białą czekoladą

Monika
Ciasta
14.06.2016 22:32
Sernik truskawkowy z białą czekoladą

To zdecydowanie najlepszy truskawkowy sernik na zimno jaki zrobiłam. składniki: spód 120 g masła 200 g herbatników kakaowych masa serowa 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 200 g białej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny ok 300 g truskawek na wierzch 1 galaretka truskawkowa ok 300 g truskawek Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( w misce nad garnkiem z wrzącą wodą) i odstawić do wystudzenia. Łaciaty sernik z truskawkowym musem Serniczek truskawkowo-śmietankowy Sernik jogurtowy z truskawkami Serniczek truskawkowy Z lodówki wystawić przygotowaną wcześniej tortownicę ze spodem z herbatników. Składniki na sernik przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Następnie na masie ułożyć całe truskawki, ja ułożyłam tak na stojąco miejscem po szypułce do dołu. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Gdy żelatyna wystygnie połączyć ją z masą serową, wlewając ciurkiem i cały czas miksując. Na wierzchu ułożyć truskawki pokrojone w plasterki. Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu i połączyć z roztopionym masłem. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Na truskawki wyłożyć resztę masy i ładnie wyrównać. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/06/sernik-truskawkowy-z-biaa-czekolada.html