Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej, najlepiej typ 650 7 g drożdży instant 250 ml letniego mleka 1 jajko 80 g roztopionego i przestudzonego masła (albo 60 ml oleju) 1/2 szklanki cukru 7 g cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie do jagodników: 250 g jagód 5 łyżeczek cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Każdą z nich rozpłaszczyć dłonią, nałożyć na środek czubata łyżkę jagodowego nadzienia, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi (tak jak pierogi). Miskę z ciastem, przykrytą ściereczką lub folią, odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 90 minut (do podwojenia objętości). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 12 części, ja odważałem porcje po ok. 80 g każda. Wyrośnięte jagodniki piec na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 190ºC przez 18 - 20 minut. Wyrobić mikserem z hakiem ok. 10 minut, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Zostawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.