Pleśniak z powidłami śliwkowymi i figami

Jacek
Ciasta
08.01.2018 10:05
Pleśniak z powidłami śliwkowymi i figami

Składniki na ciasto (pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm ): na spód, jedną część jasnego ciasta, kruszymy lub ścieramy na tarce na to powidła śliwkowe wymieszane z pokrojonymi figami następnie ciemne ciasto z kakao, kruszymy lub ścieramy na tarce na to piana z białek na wierzch drugą część jasnego ciasta, kruszymy lub ścieramy na tarce Klasyczne domowe ciasto, bardzo proste i smaczne. Na początku pieczenia, przez ok. 30 minut ciasto nakrywałem folią aluminiową aby się za bardzo nie przypiekało od góry, ale wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik. 3 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 550200 g margaryny do pieczenia, zimnej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 łyżki kakao4 jajka2/3 szklanki + 2 łyżki cukrusłoik powideł śliwkowych5-6 suszonych figOddzielić żółtka od białek w osobnych miskach. Mąkę przesypać do miski, dodać posiekaną na małe kawałki margarynę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, 2 łyżki cukru i 4 żółtka. Robione z ciasta kruchego, z powidłami śliwkowymi i figami, bezą oraz kruszonką na wierzchu. Porcje ciasta włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2018/01/plesniak-z-powidami-sliwkowymi-i-figami.html