Tort orzechowy - przepis

Ewelina
06.01.2014 8:35
Tort orzechowy - przepis

Przepis

Tort orzechowy

Składniki:

Ciasto:Tort orzechowy

12 jaj

25 dag cukru

30 dag zmielonych orzechów włoskich

2 łyżki bułki tartej

1 płaska łyżka drobno zmielonej naturalnej kawy

1 łyżka kakako

tłuszcz do wysmarowania form

Krem:

2 kostki masła

3/4 szklanki cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 łyżka spirytusu

kilka kropel rumu lub aromat rumowy

kilka całych orzechów do dekoracji

Oddzielić białka od żółtek i żółtka a następnie utrzeć je cukrem na gładką, białą masę. Dodać zmielone drobno orzechy, przesianą przez gęste sito bułkę tartą, kakao, kawę. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, spirytus, kawę i rum. Dokładnie wymieszać.

Ciasto wystudzić, ostrym nożem o długim ostrzu przekroić na trzy tej samej wielkości krążki. Na jeden z nich nałożyć ok. 1/3 kremu i rozsmarować. Przykryć drugim i nałożyć kolejną część kremu. Nałożyć ostatni krążek i cienko rozsmarować krem po wierzchu i po bokach tortu. Udekorować orzechami i schłodzić w lodówce.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną