Tarta orzechowa - PRZEPIS

Ewelina
Przepisy
10.03.2014 19:51
Tarta orzechowa - PRZEPIS

Przepis

Składniki:

Ciasto kruche:

250g mąki pszennej

50g cukru

125g masła lub margaryny

1 jajko

Nadzienie:

150g cukru

300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

50g mąki pszennej

50g masła lub margaryny

2 jajka

200g orzechów włoskich

ewentualnie skórka starta z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Formę na tartę (o średnicy 26cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godz. lub dłużej.

Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietanę, cukier i mąkę, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.

Do lekko ciepłej masy dodać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45min. w temperaturze 180°C.