Przepis
Składniki:
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
50g cukru
125g masła lub margaryny
1 jajko
Nadzienie:
150g cukru
300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g mąki pszennej
50g masła lub margaryny
2 jajka
200g orzechów włoskich
ewentualnie skórka starta z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Formę na tartę (o średnicy 26cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godz. lub dłużej.
Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietanę, cukier i mąkę, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
Do lekko ciepłej masy dodać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45min. w temperaturze 180°C.