Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) masa serowa 400 g serka homogenizowanego waniliowego 125 g śmietanki 30% 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny warstwa z galaretką 2 galaretki agrestowe 2 i 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki śmietanki 30% ponadto 250 g świeżych truskawek ok 10 sztuk herbatników kakaowych Lekki, kremowy sernik na zimno , na bazie serków homogenizowanych. Następnie dobrze podgrzać, ale nie zagotować (najłatwiej krótko podgrzać w mikrofali) i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok na 5 minut. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Pozostałe truskawki pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w tortownicy. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Polecam, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie efektownego deseru. Jako spód świetnie sprawdziły się zwykłe herbatniki kakaowe, a w roli dodatku orzeźwiającego, świeże truskawki i galaretki agrestowe. Kiedy galaretka będzie wyraźnie tężeć, wylać ją na schłodzony sernik. Chłodną żelatynę wlać do masy serowej wąskim strumieniem i szybko wymieszać, by nie powstały grudki (najlepiej mikserem). Przekroić wzdłuż na pół i poodcinać końce owoców (by mogły równo stać).