Przepis
przygotowanie: 30 minut
na 12 porcji:
100 g herbatników
50 g mielonych orzechów włoskich
60 g masła
Masa sernikowa:
800 g 3-krotnie mielonego sera białego
200 g serka mascarpone
szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
5 jajek
łyżka cukru waniliowego
100 g roztopionej białej czekolady
200 ml kremówki (36 proc.)
Wierzch sernika:
100g orzechów włoskich
150 g masy kajmakowej (z puszki )
W robocie kuchennym wymieszaj herbatniki i orzechy włoskie, połącz je z roztopionym masłem, następnie przełóż do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje sera, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka, kremówkę i czekoladę, całość wymieszaj mikserem. Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód. Piecz ok. godziny w temperaturze 180°C. Sernik studź w półotwartym piekarniku. Połówki orzechów podpiecz na suchej patelni. Na gotowym serniku rozsmaruj masę kajmakową, a wierzch udekoruj połówkami orzechów. Sernik przechowuj w lodówce.