Przepis
Składniki:
50g ciemnego kakao
125g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175g miękkiego, niesolonego masła
175g ciemnego brązowego cukru muscovado (jasny też będzie ok)
3 duże jajka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Ganache:
200ml kremówki
300g gorzkiej czekolady (możecie tez użyć dobrej jakości czekolady mlecznej, np. takiej z 52% zawartością kakao)
75g niesolonego masła
1 łyżka syropu złocistego (golden syrup) lub miodu
Dodatkowo:
50g ryżu preparowanego lub płatków śniadaniowych typu rice krispies
około 100g dulce de leche, czyli kajmaku z puszki
Nasączenie:
około pół szklanki kawy z odrobiną likieru czekoladowego lub np. Baileys bądź mocnej, słodkiej herbaty (wedle uznania)
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania biszkoptów. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiej i odstaw.
Masło utrzyj z cukrem, aż będzie puszyste. Wbijaj pojedynczo jajka, miksując dokładnie, nim wbijesz kolejne. Gdy wszystko się połączy, wsyp przesiane suche składniki i wymieszaj na niskich obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa.
Na koniec wmieszaj do ciasta jogurt naturalny.
Wyłóż dwie okrągłe formy o średnicy 20cm papierem do pieczenia (samo dno) i rozdziel pomiędzy nie przygotowane ciasto. Wyrównaj* i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 – 25 minut, aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste w dotyku, a wbity w nie patyczek będzie czysty i suchy po wyjęciu.
Jeżeli nie masz dwóch takich samych form, połowa ciasta może spokojnie czekać, zanim pierwszy biszkopt się upiecze.
Gotowe ciasta pozostaw w formach przez około 5 minut, po czym delikatnie przełóż na kratkę do studzenia.
Podczas gdy biszkopty stygną, przygotuj ganache. Czekoladę posiekaj i umieść w misce, dodaj złocisty syrop lub miód. Kremówkę oraz masło zagotuj w niedużym rondelku i gorącą zalej przygotowaną czekoladę. Pozostaw na chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj rózgą kuchenną, do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Odstaw do przestudzenia, by polewa nieco zgęstniała.
Na koniec zajmij się ryżową posypką. Jeśli użyjesz płatków ryżowych śniadaniowych (najlepiej by były bez dodatków), wystarczy wymieszać je z około 50g kajmaku, pozostawiając resztę do posmarowania ciasta. Jeżeli natomiast wolisz ryż preparowany, podpraż go najpierw na suchej patelni, by zrobił się chrupki, przestudź lekko i wtedy mieszaj kajmak.
Gdy wszystkie elementy będą gotowe, ułóż jeden z biszkoptów na talerzu lub paterze, nasącz, posmaruj cienko pozostałym kajmakiem i wyłóż na to mniej więcej połowę ryżu. Polej obficie czekoladowym ganache, pozwalając mu spłynąć nieco po bokach. Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz go, polej czekoladową polewą i ułóż na wierzchu pozostały kajmakowy ryż. Gotowe :)
Jeżeli macie ochotę wierzch można dodatkowo polać odrobiną karmelu np. pozostałego po ciastach daktylowych z karmelem :)
Smacznego :)