- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
1 garść świeżego szpinaku
½ jabłka
½ awokado
1 plaster sera feta
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki prażonych orzechów włoskich
Sos:
2 łyżki oleju
1 – 2 łyżeczka soku jabłkowego
½ łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu jabłkowego
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Przepis
Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać np. w słoiczku.
Jabłko ze skórką pokroić w plasterki. Dojrzałe awokado obrać ze skóry i pokroić w półplasterki. Ser feta pokroić w kostkę. Żurawinę jeśli jest duża pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Szpinak umyć, przebrać i osuszyć.
W słoiku układać kolejno: sos, plasterki jabłka, plasterki awokado, kostki sera feta, żurawinę, garść szpinaku i na wierzchu . Na wierzch sałatki wsypać prażone orzechy włoskie.