Przepis
Składniki:
szpinak 100g
kilka pomidorków cherry
2 suszone pomidory
ok. ¼ kostki sera feta (70g)
Składniki sosu:
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu winnego
ząbek czosnku
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
ew. sok z ¼ limonki
Wykonanie:
Na talerzu ułóż umyty i osuszony szpinak.
Na warstwie szpinaku ułóż przekrajane pomidorki cherry, pokrojone w kostkę suszone pomidory i pokrojony w trójkąty ser feta.
Całość polej sosem przygotowanym z posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy z oliwek, octu winnego i ziół prowansalskich.
Wskazówki:
Mi najbardziej smakuje wersja po wymieszaniu kiedy smaki się połączą :)
Ze względu na krótką żywotność szpinaku ;) najlepiej sałatkę zjeść od razu albo przechowywać przez krótki czas.